НОВ ПОВИК ЗА ФИЛМОВИ – ФФФ 2018

НОВ ПОВИК ЗА ФИЛМОВИ – ФФФ 2018

НОВИОТ ПОВИК ЗА ФИЛМОВИ на 8. Филозофски Филмски Фестивал е отворен! Повеќе информации околу Повикот, како и можност да го пријавите вашиот долгометражен или краткометражен филм инспириран од филозофоска идеја или којшто поттикнува филозофска рефлексија, можете да најдете тука. Крајниот рок за поднесување на филмовите е 15-ти декември 2017. Ќе бидат разгледувани само филмовите што ги задоволуваат двата критериуми, уметнички квалитет и филозофска податливост и релевантност. Ако имате дополнителни прашања околу Повикот, слободно пишете ни на: filozofskifilmskifestival@gmail.com….

Read More

Промоција на тематот „Филозофија и филм“

Промоција на тематот „Филозофија и филм“

ФИЛОЗОФСКА ТРИБИНА, темат: ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ – мост меѓу мудрата мисла и подвижните слики Кога ќе легнат импресиите и ќе пробаат да си го најдат местото меѓу бесконечноста на значењето на зборовите, како некоја трајна вистина од некој агол на сеќавањето звучат стиховите од Радован Павловски: „Со гласот да се преиначи атмосферата, притисокот да се одбегне да се израсте високо над пустинските предели само со духот и без ничија помош изгубен во слободата да се…

Read More

Излезе новиот број на „Филозофска трибина“

Излезе новиот број на „Филозофска трибина“

Најрадосни, со вас ја споделуваме веста дека на пат е првата публикација од областа на филозофијата и филмот во Македонија – тематот „ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ“ на списанието Филозофска трибина во издание на Филозофското друштво на Македонија. Особено се радуваме бидејќи конечно пионерските обиди на Филозофскиот Филмски Фестивал си најдоа и пишана форма, и дел од оние убави средби со вас преточени во плодни дискусии на крајот од секоја од проекциите сега можеме да ги најдеме…

Read More

Режисерот и сценаристот на „Сè за луѓето“ во Скопје

Режисерот и сценаристот на „Сè за луѓето“ во Скопје

Во понеделникот (5-ти јуни 2017) се одржа Специјалната проекција на двојниот победник на 7. Филозофски Филмски Фестивал, германско-грузиската копродукција Сè за луѓето  (All About People) на режисерот Гиорги Абашишвили. На проекцијата во Скопје беа присутни режисерот и сценаристот на филмот, Гиорги Абашишвили (Giorgi Abashishvili) и Миријам Штен (Miriam Steen) кои допатуваа од Германија специјално за настанот. Гостите имаа шанса да го посетат Скопје, се запознаа со вработените во Кинотеката на Македонија и добија подароци од…

Read More

Специјална проекција на „Сè за луѓето“

Специјална проекција на „Сè за луѓето“

Специјална проекција на Најдобриот долгометражен филм на ФФФ 2017 СЀ ЗА ЛУЃЕТО (ALL ABOUT PEOPLE) на грузискиот режисер Гиорги Абашишвили (Giorgi Abashishvili). Оваа грузиско-германска копродукција ги освои срцата и на публиката и на жирито на 7. Филозофски Филмски Фестивал и режисерот Абашишвили и сценаристката Миријам Штен (Miriam Steen) ќе бидат наши гости во Скопје на 5 јуни (понеделник) во Кинотеката на Македонија со почеток од 20.00 чaсот. Настанот е поддржан од програмата Цивика мобилитас, Германската амбасада…

Read More

ФФФ Караванот во Прилеп и Битола

ФФФ Караванот во Прилеп и Битола

По две успешни проекции на ФФФ Караванот во источниот дел на Македонија – Штип со победничките филмови на Фестивалот и Свети Николе со Граѓанинот Кејн, оваа недела се упатуваме кон Прилеп и Битола да го заокружиме ФФФ Караванот каде што ќе организираме две филмски проекции проследени со дискусија со публиката и работилница за средношколци во Битола. Во вторник (25 април) се гледаме со прилепската публика во Градската библиотека „Борка Талески“ во коорганизација со македонскиот филозофаки портал „Акиндин“….

Read More

Наредна станица на ФФФ Караванот: Свети Николе

Наредна станица на ФФФ Караванот: Свети Николе

По прикажувањето на победничките филмови на ФФФ 2017 во Штип со што беше отворен ФФФ Караванот на 7. Филозофски Филмски Фестивал, овој петок (21 април 2017) закажуваме средба во Свети Николе на наредната станица од Караванот. Настанот се одржува во ко-организација со нашите соработници Меѓународниот славјански универзитет „Гаврило Романович Державин“. Денот го започнуваме со работилницата „Вовед во филм – Како настанува филмската слика?“ со м-р Ана Опачиќ наменета за учениците од СОУ Гимназија „Кочо Рацин“ од…

Read More

Започнува ФФФ Караванот во Штип! / PFF 2017 Winning films in Štip, Macedonia

Започнува ФФФ Караванот во Штип! / PFF 2017 Winning films in Štip, Macedonia

Како и минатите две години, по завршувањето на Главната програма на Филозофскиот Филмски Фестивал во Скопје, во втората половина од месец април Фестивалот заминува со ФФФ Караванот низ неколку градови на Република Македонија за да донесе дел од атмосефарата на Фестивалот и надвор од главниот град. Во 2017 год. на рутата на ФФФ Караванот ќе се најдат четири градови: Штип (19-20 април), Свети Николе (21 април), Прилеп (25 април) и Битола (26 април). Првата станица на патувачкото кино на 7. Филозофски Филмски Фестивал е…

Read More

Свечено затворање на Фестивалот / Official Closing of the Festival

Свечено затворање на Фестивалот / Official Closing of the Festival

Годинешното затворање на Филозофскиот Филмски Фестивал се одржа на 7-ми април (петок) и оваа година со воведувањето на компетитивната програма на Фестивалот, преку Селекцијата на долгометражни филмови и Селекцијата на краткометражни филмови, го вклучи и свеченото доделување на наградите. Вечерта започна со обраќањето на директорката на Фестивалот Ана Дишлиеска-Митова којашто се заблагодари на сите соработници, спонзори и медиумски покровители коишто помогнаа во реализацијата на 7. Филозофски Филмски Фестивал, и особено на Агенцијата за филм на…

Read More

Наградените филмови на ФФФ 2017 објавени!

Наградените филмови на ФФФ 2017 објавени!

Наградите за Најдобар долгометражен и Најдобар краткометражен филм според публиката и жирито беа објавени вчера на Севченото затворање на 7. Филозофски Филмски Фестивал. Наградата за најдобар краткометражен филм според жирито оди во рацете на режисерот Максим-Клод Лекуе (Maxime-Claude L’Écuyer) и филмот Софија (Zsofika), додека Лимбо (Limbo) на Константина Коѕамани) Konstantina Kotzamani од Грција доби Специјално признание од жирито. За Најдобар краткометражен филм според публиката беше прогласен Пролетна поплава (Spring Flood) на Џенис Андиансен (Jeannice Adriaansens) од Белгија….

Read More
1 2 3